11.07.2018, 16:35 Uhr

Hugo Häring Award 2018 for the State Parliament, Stuttgart

The general refurbishment of state parliament in Stuttgart is one of the seven winners of the Hugo-Häring Award 2018.

General Renovation of the State Parliament

Architect: Staab Architekten, Berlin
Structural planning: Leonhardt, Andrä und Partner Beratende Ingenieure VBI AG
Client: Federal State of Baden-Württemberg, represented by Landesbetrieb Vermögen und Bau Baden- Württemberg, Headquater Stuttgart

At the beginning of 2013, after more than 50 years and approximately 1.500 plenary sessions, planning works for the renovation of the state parliament had begun. Construction work started in spring 2014. The overachieving goal was, to meet today’s standards regarding functionality of the parliament, fire protection, media and operating technology, adaption of accessibility and visitor support. In addition, energy-related renovations were necessary. Above all, the plenary hall had to receive some daylight. The renovation was on schedule and within budget, and the New Media and Community Center was expanded.

The prize, named after the architect Hugo Häring, has been awarded every three years for exemplary buildings in Baden-Württemberg since 1969 to clients and architects for their joint work. It is regarded as the most important architecture prize in Baden-Württemberg. The two-stage selection procedure lasts two years. In June 2018, a jury of five experts selected the seven prizewinners from 151 buildings that had received an award in the first stage.

Already in the last year, the jury of the German Architecture Prize awarded the restoration of the building, which was executed accordance with the preservation order.

https://www.baden-wuerttemberg.de/

 

Laudation

"Nowadays, monuments should have both: a historical appearance and meet all the requirements of a modern building in terms of technology, energy efficiency and comfort. The architects mastered the complex task, to refurbish the state parliament for the future, built in the 1960s, with great respect for the building’s eminent importance for the post-war history of the country without revealing its key “message”. They succeeded in fulfilling the delegate’s wish after more light and space in the plenary hall but maintaining the programmatic contradiction of transparent, large-sized glass facades and the introverted center. The paradigmatic solution was, to bring natural light into the plenary hall with a ceiling made of satin-finished glass [made of light PETG polyethylene terephthalate glycol panels, note by LAP] and to make day and night, sun and rain also perceptible inside. At the same time, the structure could remain unchanged due to funnel-shaped openings that are illuminating the ceiling. The smart dimensioned and carefully placed openings in the hall-walls, bear witness of sensitively managing a monument, so that the spatial construction of a square ground plan and a nine-sided plenary capsule isn’t damaged. After the general renovation, the building has kept its patina of the first parliament construction in Europe after 1945 and radiates the freshness of today’s representative body of the people. A dealing with an important monument of the modern age, which deserves this award. "

https://www.hugo-häring-preis.de/